Over mij

Rosa Opstelten
Coaching & vitaliteit

 

Vóór ik in september 2022 afstudeerde als vitaliteitstherapeut ( bij Chivo), ben ik werkzaam geweest als holistisch coach en manager bij een kleinschalige sportschool voor vrouwen. In deze functie heb ik kennis gemaakt met het coachen op gebied van sport, voeding en leefstijl. Ondanks de waardevolle verbindingen die ik op deze plek heb kunnen maken, mistte ik verdieping.

Hoe breng je doelen en wensen in kaart die op het eerste gezicht over ‘gezondheid’ lijken te gaan maar in werkelijkheid gaan over veel meer in het leven?

Hoe kan het gesprek gaan over de relatie tussen individuele doelen willen stellen en moeten functioneren onder sociale druk?

Wanneer je het hebt over je ‘beter/fitter/gezonder’ willen voelen, wat bedoel je dan eigenlijk?

 

Deze vragen waren continu ook op mijzelf van toepassing in mijn zoektocht naar een goed leven met ziekte. In leven met een chronische ziekte vond ik het moeilijk om mij competent te vinden in werk, waardevol in relaties en gezien in de maatschappij.

De frustratie die daarmee gepaard ging, en de moeite om te accepteren dat ziekte zich niet weg laat duwen, ontwikkelde zich langzamerhand naar de drang om een werkbare situatie voor mijzelf te creëren: als ik een beter leven wil maar het moet doen met de omstandigheden die er gewoonweg zijn, hoe doe ik dat dan? Hoe doe ik dat op mijn manier? Hoe combineer ik acceptatie met het gevoel van regie over mijn eigen leven?

 

Dit is natuurlijk een proces dat gaande blijft, ook nu ik als professional mensen met dezelfde vragen help. Ervaringsdeskundige zijn helpt om (h)erkenning te geven aan andermans ervaringen. Kennis helpt om deze op gestructureerde wijze uit te kunnen pluizen en er richting aan te geven.